תקופת ההיריון אינה פשוטה עבור אף אישה, כאשר הלילות נותנים משמעות חדשה למילה מורכבות. על פי הנתונים המחקריים, כמעט שמונה מתוך עשרה נשים מדווחות על קשיי והפרעות שינה במהלך חודשי ההיריון, כשבין הגורמים לכך ניתן למנות: שינויים הורמונליים, קשיים פיזיים (למשל במציאת תנוחת השינה האידיאלית), בחילות, חרדות, התרגשות, ביקורים תכופים בשירותים ועוד.
עקב הנתונים של מחקרים נוספים אשר בוצעו בנושא, המצביעים על כך ששינה שאינה איכותית ומספקת עלולים לגרום לסיבוכים מורכבים במהלך הלידה, ברור מדוע נדרש לעשות הכול בכדי להגדיל את הסיכויים לשינה נטולת ההפרעות.
לפניכן שמונה טיפים שיסייעו לך לישון הרבה יותר טוב במהלך ההריון:
1. צריכת ויטמינים: נטילה של תרופות במהלך ההיריון היא משימה מורכבת עד בלתי אפשרית וזאת בגלל רמות הסיכון הגבוהות הטמונות בכך. עם זאת, ניתן בהחלט לצרוך ויטמינים ותוספי תזונה אשר כוללים בתוכם רכיבים חיוניים (ויטמינים, ברזל, חומצה פולית ועוד) – אלה מקטינים את התסמינים שחווה האישה, ובכך גם מגדילים את הסיכויים לשינה הבריאה. חשוב כמובן, להתייעץ עם רופא בטרם תחילת השימוש.
2.תזמון ארוחות: תפריט האישה במהלך ההיריון צריך להיות מוקפד, בריא ולכלול אך ורק מזונות אשר ידועים בהשפעתם החיובית על האישה, או על העובר.
בנוסף להרכבת התפריט, חשוב מאד להרכיב לוח זמנים, בו יש לעמוד. מכיוון שאכילה בשעות הערב ובסמוך לשינה עלולה לגרום לצרבות – אשר נפוצות גם כך במהלך ההיריון, מומלץ לאכול את ארוחת הערב מוקדם ככל האפשר.
3. שתייה מרובה: שתייה במהלך ההיריון חשובה, אם כי כפי שנרמז מעלה היא עלולה להקשות על האישה: אחרי הכול, שתייה כרוכה בהטלת שתן, שיכולה להידרש במהלך הלילה ובכך להפריע לשינה עוד יותר.
המלצה מועילה, בהקשר הזה, היא כן להרבות בשתיית מים במהלך היום, אך כמה שפחות בשעות הערב והלילה. כמובן שמומלץ להימנע ככל האפשר ממשקאות מעוררים ועתירי קפאין, בראשם קפה, במהלך תקופה זו.
4. תנוחת השינה: התנוחה בה האישה שוכבת משמעותית במיוחד מבחינה בריאותית ועשויה גם לשפר את איכות השינה. המלצה של לא מעט מומחים היא לשכב על צד שמאל, כאשר הברכיים והירכיים כפופות באופן יחסי. ניתן להניח בין הברכיים, כמו גם מאחורי הגב, כריות אשר תורמות להפחתתו של הלחץ שעשוי לאפיין את הגב התחתון של האישה.
5. יצירת סביבה שקטה: סביבת השינה של האישה ההרה חייבת להיות השקטה ביותר האפשרית. ההורמונים עלולים להגדיל את רגישות האישה לרעשים חיצוניים, ולכן נדרש לעשות כל מה שמתאפשר על מנת להפחית אותם. במידת הצורך, ניתן ואף מומלץ להשתמש בעזרי שינה, דוגמת אטמי אוזניים או כיסויים לעיניים, שיצמצמו את הגירויים החושיים שהאישה נחשפת אליהם עד למינימום האפשרי.
6. שגרה זה ממש לא רע: במהלך תקופת ההיריון, מומלץ לנסות וליצור סדר יום קבוע ככל האפשר. כאשר זמני השינה קבועים, פחות או יותר, ניתן להתרגל אליהם, וחשוב לא פחות – גם לעמוד בהם.
סדר היום הקבוע, בתקופה עמוסת לחצים ושינויים, יתרום גם להרגעת האישה = מה שמשפיע גם כן באופן חיובי על איכות השינה שלה.
7. התעמלות: למרות שזה לא פשוט מבחינה גופנית, כן מומלץ להתעמל במהלך חודשי ההיריון – כמובן, שמומלץ להתייעץ עם רופא לגבי הפעילות שניתן לבצע. ההתעמלות מביאה לחיזוק הגוף, מסייעת לשחרורם של האנדורפינים מהמוח וכמובן שגם מעייפת, ולכן מגדילה את הסיכויים לשינה איכותית. עם זאת, ברור שמומלץ להתאמן במידה ולא סמוך מדי למועד השינה: במצב הזה, האדרנלין עדיין יהיה נוכח בגוף, ולכן יקשה על השינה.
8. אביזרי תמיכה: יש בנמצא לא מעט אביזרים שמעצם המהות שלהם נועדו להפוך את שנת האישה ההרה לנוחה ולרגועה יותר. אביזר מרכזי בקטגוריה הזו בא לידי ביטוי בדמותה של כרית רב שימושית, עמה ניתן להתכרבל במהלך השינה. הכרית מעניקה תמיכה מלאה באזור עמוד השדרה, מגנה על האזורים הפגיעים ואף עשויה לשמש את האישה לאחר מכן, לצרכיי הנקת התינוק.